Eerste stappen in het onderwijs

Eerste stappen in het onderwijs

Toen we voor het eerst in een klaslokaal stapte, hier in Zuid-Afrika, was het allemaal zo anders (als) dan in Nederland. We waren al meerdere keren langs deze overheidsschool (een school gefinancierd door de overheid) gereden en dan zie je al een groot verschil met de scholen in Nederland. Er is geen klaslokaal waar de ramen nog heel zijn of waar de verf niet van de muren komt. Hekken met prikkeldraad van bijna 2 meter hoog en nergens gras of tegels alleen maar rode grond. Eigenlijk is er maar weinig waarvan je zal zeggen; “Ooh kijk dit is waarschijnlijk een school”, geen schoolplein of een bord of iets met de naam van de school erop. Toch is er een overduidelijk teken waardoor je weet dat het een school is en dat zijn de honderden kinderen in uniform. Het interieur in de klaslokalen is niet veel beter, kapotte tafels en stoelen of banken. Geen één kind heeft zijn eigen tekstboeken. Ze moeten alles overschrijven van het krijtbord en dan hebben we het nog niet eens gehad over de kwaliteit van het lesgeven. Er is nog meer, het hele onderwijssysteem werkt anders dan in Nederland bijvoorbeeld:

  • In Nederland is een kind vanaf zijn vijfde tot zijn zestiende leerplichtig en moet een soort van “startkwalificatie” behalen. Een startkwalificatie is (minimaal) een vwo-diploma, havo-diploma of een mbo-diploma op niveau 2 of hoger. In Zuid-Afrika is een kind vanaf zijn zevende tot zijn vijftiende leerplichtig, of tot “Grade 9”, afhankelijk van wat het eerst bereikt wordt. Grade 9 is vergelijkbaar met de 2e klas van de havo.
  • In Nederland hebben we primair onderwijs(basisschool) en voortgezet onderwijs waarbij het voortgezet onderwijs is verdeeld in verschillende niveaus: 

-vwo (voortgezet wetenschappelijk onderwijs)

-havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs)

-vmbo (voorbereidend middelbaar onderwijs)

Het vmbo is dan nog verdeeld in:

-theoretische leerweg

-gemengde leerweg

-kaderberoepsgerichte leerweg

-basisberoepsgerichte leerweg

  •  In Zuid-Afrika hebben we primary school(basisschool) en high school (voortgezet onderwijs) maar hier wordt geen verdeling gemaakt in niveaus. De enige manier hoe je hier verdeling hebt in niveaus is door middel van overheidsscholen of particuliere scholen Dit is vooral een verdeling in niveaus qua kwaliteit en prijskaartje. De particuliere scholen zijn veel beter, maar ook veel duurder en voor de meeste Zuid-Afrikanen niet betaalbaar. De overheidsscholen zijn, kort gezegd, gewoon slecht. Om even een voorbeeld te geven, een voldoende in Zuid-Afrika is ongeveer een 3,5 maar zelfs dit wordt vaak niet behaald op deze scholen.
  • Zowel Nederland als Zuid-Afrika heeft pre-school (voorschoolse educatie zoals peuterspeelzaal) en is in beide landen niet verplicht. De grootse verschillen met Nederland hierin is vooral de kwaliteit en de leeftijd van de kinderen (in Nederland vanaf twee tot vier en in Zuid-Afrika vanaf drie tot zes). Een ander verschil is ook de “toegankelijkheid”, hiermee bedoelen we de afstand en hoe makkelijk het is om van thuis naar de pre-school te gaan. De toegankelijkheid in Zuid-Afrika is heel slecht, kinderen moeten vaak kilometers lopen door de bergen en de bossen om bij de pre-school te komen. Dit zijn kinderen van maar 3 tot 6 jaar oud en daarom wordt er vaak voor gekozen om ze niet naar pre-school te laten gaan.
  • Het schooljaar in Zuid-Afrika is ook anders dan in Nederland namelijk, met uitzondering van een paar internationale scholen, van Januari tot en met December. Dit is ook wel logisch, omdat het hier hartje zomer is in December en we dus dan onze zomervakantie hebben.

Dit zijn een paar van de verschillen die er zijn met Nederland en natuurlijk zijn er nog wel meer. Vanwege deze redenen en omdat wij weten hoe belangrijk school is, willen we bij Stichting Huis van Vreugde er zeker van zijn dat de kinderen van het kindertehuis wel goede scholing krijgen. Alleen de kinderen van het kindertehuis? Nee dit kunnen we niet over ons hart verkrijgen en daarom zullen onze scholen openstaan voor alle kinderen uit de omgeving, GRATIS.

Pre-school eNgoje

 

Onze eerst school is geopend in het dorpje Ngoje. We zijn begonnen met een pre-school voor de kinderen uit Ngoje en de dorpjes daar omheen. Hier proberen we een zo goed mogelijke basis te leggen voor hun toekomstige schooljaren. Zo focussen we veel op de Engelse taal met beginnend lezen en schrijven. Dit is zo belangrijk omdat alle examens in het Engels zijn en Engels is voor de meeste kinderen niet hun moedertaal. Natuurlijk leren we ze niet alleen Engels maar ook ; rekenen, knutselen, samen werken en nog veel meer. Alles wat ze leren doen we met de speels leren methode, dus zoals de naam al zegt spelenderwijs leren. Ook verzorgen we een maaltijd op school en regelen we het vervoer voor de kinderen. Op dit moment hebben we alleen nog maar een pre-school en gaan de kinderen als ze vijf of zes jaar oud zijn naar een primary school, ergens anders. We hebben al meerdere positieve reacties gehad van de scholen over het niveau van de kinderen, die bij ons op de pre-school hebben gezeten. Dit is een hele aanmoediging voor ons om door te blijven gaan en hopen zelf een primary school te kunnen openen en wie weet zelfs een high school.

Een mooie toekomst

Een mooie toekomst

De kinderen kunnen gratis bij ons naar school maar dat betekent niet dat het niets kost. De kosten om 1 kind bij ons op de pre-school te onderhouden is ongeveer €10.- per maand. Dit is voor boeken, knutselmaterialen, vervoer, eten, enz. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen hebben wij daarom uw hulp nodig. Dit kunt u doen met een maandelijkse donatie voor de schoolkinderen. U kunt de schoolkinderen steunen op 4 verschillende manieren:

 

 

  • Volle pond: doneer elke maand €10,- hiervan kunnen wij weer 1 kind volledig helpen op onze pre-school.
  • Boekenwurm: doneer elke maand €5,- hiervan kunnen wij weer voor 1 kind lesmateriaal aanschaffen.
  • Van hier naar daar: doneer elke maand €3,- hiervan kunnen wij weer 1 kind ophalen en thuisbrengen voor de pre-school.
  • Eet smakelijk: doneer elke maand €2,- hiervan kunnen wij weer eten kopen voor 1 kind op onze pre-school.

Samen kunnen we deze kinderen een kans geven op een mooie toekomst!!